A webhely Google-cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat. Emellett a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. A webhely használatával elfogadod a cookie-k használatát. ÉRTEM
Termékek Menü

​Az illatok ősanyja: az illóolaj

Az illóolajok olyan illatanyagok, melyek miniatűr cseppek formájában találhatóak meg különböző növények különféle részeiben. (pl. levelek, gyökér, virág, gyümölcs). Az illóolajok a növényre jellemző minden tulajdonság jellemzőit magukban hordozzák, ezáltal a növény eszenciáját adják. Ezeket évszázadok óta használják gyógyításra, testápolásra, illatosításra. 

Egy ideje reneszánszukat élik ezek az anyagok, manapság a levegő frissítésére, aromaterápiás célokra, masszázsolajok készítésére használják. Az illóolajok kétféleképpen fejtik ki hatásukat: Vagy a szaglószervünkön át (inhalálás, illatlámpa), vagy a bőrünkön keresztül (fürdők, masszázsok). A kínaiak már ie. 2000 évvel felismerték az illóolajak gyógyító hatását. Az illóolajok ugyanazokkal a tulajdonságokkal bírnak, mint azok a növények, melyből kinyerik őket, csak erősebb formában. Van, amelyik illóolaj nyugtató hatású, míg másik inkább izgatóan hat, de léteznek emésztést elősegítő, vértisztító hatású illóolajok is. Az olajokat természetes úton nyerik ki a gyógynövényből, a levél beáztatásával, desztillálásával.

Az illóolajok nem olcsó anyagok, mivel a növények csak minimális mértékben tartalmazzák azokat. ( pl. 1 liter kakukkfűolaj kinyeréséhez 400 kg kakukkfűre van szükség).Az olajok illatjeleket küldenek az agyba és ott hatnak  az érzelmeinkre, szexualitásunkra, vérkeringésünkre, légzésünkre, hormonháztartásunkra. A bőrrel való érintkezés során kb. 15 perc hatóidő után a véráramba kerülnek. Inhalálás, illatlámpa alkalmazás esetén az illóolajok a tüdőbe jutva a nagyvérkörön át jutnak el a megfelelő szervekhez. A háziszappan készítése is illóolajok hozzáadásával történik. Ezek a szerek adják a készítmény lényegét, nélkülük nem lennének illatosak. A Borza Manufaktúra narancs, borsmenta és levendula tartalmú illóolajokat használ szappanjaihoz.

Tartalomhoz tartozó címkék: érdekességek